Zdravo i ukusno: Oslić sa susamom

po Vasa kuharica

Sastojci:

600 g fileta oslića debljine 2,5 cm – bez kožice,

60 g sjemenki susama (crnih i bijelih),

60 g chia sjemenki,

umućeno bjelance,

500 g mladog špinata,

250 g bijele rotkve (ili rotkovica) – isjeckane na kockice,

2 struka mladog luka,

18 čeri paradajza,

maslinovo ulje,

so i biber.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Filete oslića isijecite na 16 kocki. U zdjeli pomiješajte chia sjemenke s crnim i bijelim susamom. U drugoj zdjeli pomiješajte kocke oslića i umućeno bjelance, potom iscijedite komade ribe i uvaljajte ih u mješavinu sjemenki.

2. Poredajte po četiri kocke na četiri štapića za ražnjiće i stavite u pleh obložen masnim papirom. Posolite i pobiberite i pecite 12-15 minuta.

3. U međuvremenu u zdjeli pomiješajte očišćeni špinat, kockice bijele rotkve, sjeckani mladi luk i čeri paradajz. Posolite, pobiberite, začinite uljem, promiješajte i podijelite u četiri porcije. Dodajte pečenu ribu i poslužite.

Preporučujemo