Zdravo i ukusno: Pljeskavice od tikvica

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 manja tikvic,

1 veća mrkva,

1 veća paprika,

4 čehna bijelog luka,

veza peršunovog lista,

2 jaja,

2 kašike prezli,

2 kašike brašna,

so,

ulje.

Priprema:

1. Tikvicu oguliti i naerendati kao za jabuke. Mrkvu naerendati na sitni na dio za koricu limuna. Papriku isjeći na sitne kockice. Sve posoliti izmješati i ostaviti 10 minuta.
2. Ocjediti dobro sok rukama.
3. U ocjeđen dio dodati gnječen bijeli luk, jaja, brašno, prezle i peršunov list.Sve izjednačiti.
4. U pleh staviti pek papir i premazati ga uljem. Praviti pljeskavice i redati u pleh. Peći na 190 stepeni 40 minuta da lijepo porumene. Na pola pečenja tikvice premažite uljem i vratite u rernu.

Preporučujemo