Zdravo i ukusno: Povrtne tortice

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta,

400 g tikvica,

400 g mrkve,

400 g prase, (bijeli dio),

300 g kelerabe,

1 jaje,

maslinovo ulje,

so i

biber.

Priprema:

1. Sve povrće očistiti, oprati i narezati na trakice, a jaje umutiti. Zatim povrće staviti u zdjelu, začiniti solju, promiješati i ostaviti da stoji 15-ak minuta. Za to vrijeme tijesto razvaljati na debljinu 3-4 milimetra, kalupima izrezati krugove i svaki izbockati viljuškom, a višak tijesta odstraniti.
2. Odstajalo povrće dlanovima ocijediti i premjestiti u posebnu zdjelu. Potom ga začiniti biberom, dodati umućeno jaje, izmiješati sastojke i dobivenom smjesom filovati kalupe za mafine, pa svaki preliti maslinovim uljem.
3. Krugovima od tijesta prekriti kalupe s povrćem i peći u rerni zagrijanoj na 210 stepeni 20-ak minuta. Kalup s torticama iskrenuti na pladanj i poslužiti.

Preporučujemo