Sastojci:
Janjeći but ili plećka (1,5-2,5 kg),
krompir.
Marinada:
100 ml maslinovog ulja,
svježe mljeveni biber,
majčina dušica,
ruzmarin,
bosiljak, kim.
Umak za premazivanje:
2 kašike maslinovog ulja,
3 čehna protisnutog bijelog luka,
sok i korica jednog limuna,
2 kašike meda,
pola vezice sitno sjeckanog peršunovog lišća.
Završni premaz:
2 kašike maslinovog ulja,
pola vezice sitno sjeckanog peršunovog lišća,
krupno mljeveni biber, so.
Priprema:
- Janjetinu po gornjoj strani plitko zarežite u rombove. Napravite marinadu od navedenih sastojaka. Protisnuti bijeli luk, začinsko bilje i začine, te biber u mužaru pretvorite u emulziju, pa njome dobro premažite meso i utrljajte u rezove. Ostavite nekoliko sati u marinadi.
- Rernu zagrijte na maksimum. Stavite but u otklopljenu posudu za pečenje pa u zagrijanoj rerni pecite 15-tak minuta da se napravi korica, a masnoća počne topiti. Zatim posudu pokrijte ili poklopite, smanjite temperaturu na 200 stepeni, pa pecite sat po kili mesa. Svakih 15-20 minuta meso premažite umakom za premazivanje, a po potrebi na dno ulijte malo vode.
- Pečeno meso izvadite, prelijte završnim preljevom i ostavite još 15-ak minuta da se svi začini i sokovi mesa prožmu.
- Na masnoći koja je ostala za to vrijeme ispecite krompire začinjene solju, bibierom i začinskim biljem.