Sastojci za tijesto:
1 jaje,
2 dl mlijeka,
2 dl mineralne vode,
so,
250 g pšeničnog brašna.
Fil:
400 g mljevenog mesa 400 g pelata,
1 mrkva,
1 luk,
3 kašike pasiranog paradajza,
2 čehna bijelog luka,
so,
biber,
2 kašike gustina,
origano,
ruzmarin,
list bosiljka.
Priprema:
1. Od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli napravite smjesu za palačinke. Pustite neka malo odstoji pa ih ispecite.
2. Narendajte mrkvu, sitno nasjeckajte luk i propržite na maslinovu ulju. Nakon deset minuta dodajte mljeveno meso, a nakon još desetak minuta dodajte pelate, posolite, pobiberite i dinstajte 30 minuta poklopljeno na laganoj vatri.
3. Pred kraj umiješajte nasjeckani peršun i začine. Prema potrebi zgusnite gustnom. Kad se smjesa malo ohladi, punite njome palačinke.
4. Možete ih složiti u zdjelu za pečenje i zapeći još kratko u rerni na 220 stepeni.