Sastojci:
1 kg patlidžana,
800 g mljevenog mesa,
2 glavice crvenog luka,
4-5 čehna bijelog luka,
5 paradajza,
200 g sira trapist,
maslinovo ulje,
malo brašna,
malo maslaca,
2 dl mlijeka,
so,
biber,
muškatni oraščić,
začinske trave,
malo soka od paradajza.
Priprema:
1. Patlidžan ogulite (drvenim ili plastičnim nožem – da ne potamni), isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.
2. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu s minimumom ulja.
3. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.
4. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano).
5. Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, oguljeno paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.
6. Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u pećnicu da se sir rastopi.