Sastojci: 500 g krompira, 1 veća prasa, 1 luk, malo ulja, 10 g soli, biber,Malo muškatnog oraščića, prstohvatkKima, malo mješavine začina ili pola povrtne kocke, 200 ml vrhnje za kuhanje, staro pecivo.
Priprema:
1. Krompire posoliti i staviti kuhati u sa litrom i po vode. Čim voda prokuha, krompire kuhati 20 minuta na srednje jakoj vatri Maknuti sa vatre i procijediti te sačuvati vodu od krompira
2. Luk dinstati deset minuta do zlatne boje. Dodati prasu narezanu na kole i nastaviti oko 10 – 15 minuta Ugasiti vatru pa u jelo dodati malo vode gdje su se kuhali krompiri.
3. Sve dobro pasirati štapnim mikserom pa dodati preostalu vodu od krompira
Krompire pasirati gnječilicom za pire i dodati u jelo.
4. Uključiti ponovo vatru i dodati malo muškatnog oraščića, kima i malo mješavine začina ili pola povrtne ili goveđe kocke.
5. Sve dobro promiješati, pobiberiti i nastaviti mješati nekoliko minuta.
6. Dodati vrhnje za kuhanje, promiješati i probati jelo. Dosoliti po potrebi.