Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji upravo je caponata, aromatično ljetno jelo od povrća.
Sastojci: 1 veliki patlidžan, 1 velika tikvica, 1 glavica luka, 1 i 1/2 kašičica čili pahuljica, 150 g rajčice, 2 stabljike celera, 40 g kapara, 40 g zelenih maslina bez koštica, 40 g grožđica, 1 kašika šećera, 150 ml pasirane rajčice, 100 ml kvasine, 1 kašičica naribane tamne čokolade, 40 g listića badema, nekoliko listića metvice, ulje za prženje, 3 kašike maslinovog ulja, so.
Priprema:
1. Patlidžan i tikvice narežite na kockice veličine od oko 2 cm. Sitno narežite rajčice i luk. Kockice patlidžana i tikvica lagano posolite i stavite u cjedilo pa ostavite najmanje 30 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnikom.
2. Zagrijte široku, duboku tavu i ulijte ulje. Kad se ulje zagrije patlidžane i tikvice pržite u nekoliko tura do zlatne boje i vadite ih na papirnati ručnik koji će upiti višak ulja.
3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jako vatri pa popržite sjeckani luk i celer s prstohvatom soli dok ne omekšaju, a zatim dodajte čili, ako ga koristite. Pržite još minutu, zatim dodajte rajčicu i pržite još par minuta.
4. Umiješajte kapare masline narezane na četvrtine, grožđice, šećer, passatu, kvasinu i čokoladu pa pustite neka provrije, a zatim dodajte prženo povrće. Začinite, smanjite vatru, poklopite i lagano pirjajte oko sat vremena.
5. Sklonite s vatre i ostavite caponatu da se ohladi na sobnu temperaturu pa prema potrebi dosolite. U međuvremenu, tostirajte bademe na suhoj tavi, pa ih dodajte, zajedno s metvicom, neposredno prije posluživanja.