Naučite pripremati ukusna indijska jela. Alu patra je indijski vegeterijanski specijalitet koji biste svakako trebali probati.
Sastojci za fil: Izgnječiti recimo 4 kuhana krompira. U njih dodati: 2 kašičice kokosa, 2 kašičice susama, 2 kašičice smeđeg šećera, 2 kašičice ribanog svježeg đumbira, 2 kašičice garam masale, 2 kašičice limunovog soka, 2 usitnjene svježe ljute papričice, 1 kašika svježeg peršuna, 1,5 kašičica soli.
Tijesto: 200 grama brašna (polubijelo ili glatko), pola kašičice kurkume, 2 kašičice rastopljnog maslaca, 100 ml vode.
Priprema:
1. Od ovih sastojaka umijesite meko, ali elastično tijesto. Izvaljajte kvadrat debljine oko 3 mm.
2. Ravnomjerno rasporedite punjenje.
3. Smotajte u dugačku roladu.
4. Nožem narežite kriške debljine oko 1 cm. Ako se iskrive od rezanja, malo ih “popravite”.
5. Pržite u dubokom ulju oko 5 minuta.
Ako želite laganiju verziju, alu patre možete ispeći i u pećnici.