Sastojci: 600 g janjetine bez kosti, 300 g svježe bamije (ili 30 g sušene), 2 glavice ljubičastog luka, 100 g mrkve, 2 čehno bijelog luka, 25 g korijena đumbira, 1 kašičica mljevene crvene paprike, 1 limun, 50 g milerama, maslinovo ulje, so i biber.
Priprema:
1. Svježu bamiju isperite pod mlazom hladne vode, ocijedite, nožem odstranite peteljku i vrh, te je po želji poprečno, dijagonalno ili uzdužno narežite.
2. U lonac, na ugrijano maslinovo ulje, dodajte janjetinu narezanu na komade veličine zalogaja, malo posolite, te pržite sa svih strana, dok voda koju je meso ispustilo ne ispari. Zatim meso izvadite, stavite na toplo i poklopite.
3. U lonac na masnoću od prženja dodajte sjeckani luk, naribanu mrkvu, protisnuti bijeli luk, naribani korijen đumbira, posolite i na laganoj vatri pirjajte dok povrće ne omekša.
4. Potom dodajte mljevenu crvenu papriku, vratite meso, dodajte bamiju, nekoliko kolutova limuna, po potrebi dodajte so i biber, ulijte toliko vode da pokrije sastojke i na laganoj vatri kuhajte, po potrebi podlijevajući vodom, jedan sat, odnosno dok meso ne omekša.
5. Pred kraj kuhanja iz lonca izvadite kolutove limuna, a u jelo umiješajte sok polovice limuna, mileram i poslužite.