Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Caponata – popularno jelo na Siciliji

po Vasa kuharica 05/08/2022
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Jedno od najpopularnijih jela na Siciliji upravo je caponata,  aromatično ljetno jelo od povrća.

Sastojci: 1 veliki patlidžan, 1 velika tikvica, 1 glavica luka, 1 i 1/2 kašičica čili pahuljica, 150 g rajčice, 2 stabljike celera, 40 g kapara, 40 g zelenih maslina bez koštica, 40 g grožđica, 1 kašika šećera, 150 ml pasirane rajčice, 100 ml kvasine, 1 kašičica naribane tamne čokolade, 40 g listića badema, nekoliko listića metvice, ulje za prženje, 3 kašike maslinovog ulja, so.

Priprema: 

1. Patlidžan i tikvice narežite na kockice veličine od oko 2 cm. Sitno narežite rajčice i luk. Kockice patlidžana i tikvica lagano posolite i stavite u cjedilo pa ostavite najmanje 30 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnikom.
2. Zagrijte široku, duboku tavu i ulijte ulje. Kad se ulje zagrije patlidžane i tikvice pržite u nekoliko tura do zlatne boje i vadite ih na papirnati ručnik koji će upiti višak ulja.
3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jako vatri pa popržite sjeckani luk i celer s prstohvatom soli dok ne omekšaju, a zatim dodajte čili, ako ga koristite. Pržite još minutu, zatim dodajte rajčicu i pržite još par minuta.
4. Umiješajte kapare masline narezane na četvrtine, grožđice, šećer, passatu, kvasinu i čokoladu pa pustite neka provrije, a zatim dodajte prženo povrće. Začinite, smanjite vatru, poklopite i lagano pirjajte oko sat vremena.
5. Sklonite s vatre i ostavite caponatu da se ohladi na sobnu temperaturu pa prema potrebi dosolite. U međuvremenu, tostirajte bademe na suhoj tavi, pa ih dodajte, zajedno s metvicom, neposredno prije posluživanja.

 

LukPatlidžanRajčicatikvice

Preporučujemo

Gratinirani kupus

18/08/2022

Ideje za ručak za radnu sedmicu: Pizza s...

17/08/2022

Povrće u korpici od lisnatog tijesta

17/08/2022

Lazanje sa špinatom i ricottom

16/08/2022

Čorba s povrćem

15/08/2022

Tjestenina u umaku od crvene paprike

12/08/2022

Leća s krompirom i tunjevinom

12/08/2022

Pileća prsa na italijanski način

11/08/2022

Krompir s muškatnim oraščićem

10/08/2022

Avokado s tunom

09/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh