Sastojci:
dvije kašike maslinovog ulja,
veći luk,
dva čehna bijelog luka,
četiri veća krompira,
dvije prase,
1,5 kocki supe od povrća,
lovorov list,
100 ml vrhnja za kuhanje.
28
- Sitno isjeckajte crni i bijeli luk. Krompir ogulite i isijecite na kockice, prasu prepolovite po dužini, dobro operite i isitnite. Kocku za supu rastvorite u litru tople vode.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crni i bijeli luk. Dodajte prasu i krompir, zajedno s listom lovora, nalijte s oko dva decilitra supe i pustite da proključa. Dodajte ostatak supe i krčkajte na srednjoj vatri dvadesetak minuta, dok krompir potpuno ne omekša.
- Izvadite lovor, prebacite čorbu u blender i usitnite dok ne postane glatka i gusta. Vratite u posudu u kojoj se kuhala, dodajte pavlaku i pustite da se krčka još pet minuta.