Sastojci:

 

500 g mljevene junetine,

400 g krompira,

3 manje glavice luka,

2 čehna bijelog luka,

2 kašike brašna,

1 jaje,

po ukusu so, biber,

začinsko bilje.

 

Bešamel:

 

malo putera, 2-3 kašike brašna, 500 ml mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, malo soli, bibera, komadić sira po želji.

 

Priprema:

 

  1. Luk sitno nasjeckati, krompir izrendati na krupnije, a bijeli luk na sitnije. Sve dodati mljevenom mesu. Umutiti jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice, i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.

 

  1. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh.

 

  1. Bešamel: Na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.

 

  1. U gotov bešamel dodati i malo sira. Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.