Sastojci:
500 g mljevene junetine,
400 g krompira,
3 manje glavice luka,
2 čehna bijelog luka,
2 kašike brašna,
1 jaje,
po ukusu so, biber,
začinsko bilje.
Bešamel:
malo putera, 2-3 kašike brašna, 500 ml mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, malo soli, bibera, komadić sira po želji.
Priprema:
- Luk sitno nasjeckati, krompir izrendati na krupnije, a bijeli luk na sitnije. Sve dodati mljevenom mesu. Umutiti jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice, i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.
- Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh.
- Bešamel: Na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući sve vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
- U gotov bešamel dodati i malo sira. Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.