Gumbo, kreolski specijalitet Louisiane, gusta je juha u kojoj se miješaju utjecaji afričke, indijanske i francuske kuhinje. Ime duguje nazivu za bamiju, namirnici koja je zaslužna za karakterističnu teksturu i gustoću.
Sastojci: 120 g brašna, 150 g ulja, 1 manji komad celera, 1 zelena paprika narezana na kockice, 1 glavica luka, 1 mladi luk, pola svežnja peršunova lišća, 2-3 čehna bijelog luka, 1-2 kašike cajun začina, 1,5 l pileće juhe, 350 g juneće kobasice, 250 g škampa, 1 malo pečeno pile, riža za posluživanje.
Priprema:
1. Napravite roux. U velikom loncu s teškim dnom pomiješajte brašno i ulje. Kuhajte na srednje laganoj vatri uz stalno miješanje 30 – 45 minuta pazeći da ne zagori.
2. Roux bi trebao biti taman kao čokolada i mekan poput tijesta. Slobodno dodajte još malo brašna ili ulja da dobijete tu teksturu.
3. Kriške kobasice stavite u jednom sloju na tavu. Pržite ih s jedne strane 2 – 3 minute, a zatim ih vilicom preokrenite na drugu stranu da porumene. Izvadite na tanjir.
4. Povrće očistite i narežite pa skuhajte u juhi.
5. Pola šoljice pileće juhe dodajte u vruću tavu u kojoj ste pekli kobasicu, promiješajte i vratite u juhu.
6. U lonac dodajte povrće, peršin i roux pa dobro promiješajte. Kuhajte obirući pjenu dok povrće malo ne omekša pa dodajte začine, pečeno meso, kobasicu i škampe.
7. Poslužite toplo s rižom.