Hadžijski ćevap s teletinom

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g teletine,

2 glavice luka,

mala mrkva,

sitno sjeckani peršun,

1 manja crvena paprika,

7-8 manjih šampinjona,

1 paradajz,

so,

začin,

biber.

Temeljac:

Pola goveđe kocke za supu + 200 ml vruće vode,

pek. papir + konac.

Priprema:

1. Teletinu isjeckati na kockice, šampinjone na listiće, luk isjecakati na sitno, crvenu papriku isjeći na tanke trake, paradajz na kockice, mrkvu usitniti.

2. Za temeljac će vam biti potrebno: Pola goveđe kocke za supu koju ćete zaliti sa 200 ml vruće vode i sve izmiješati.

3. Na malo ulja ispržiti luk, posoliti, pobiberiti, dodati meso i njega pržiti zajedno s lukom. Kada je meso isprženo dodati isjeckanu mrkvu, paradajz i papriku, izmiješati i pržiti sve zajedno. Poklopiti šerpu i povremeno miješati, po potrebi smanjiti temperaturu. Dodati isječene šampinjone i sitno sjeckani peršun, sve izmiješati i kratko propržiti.

4. Zaliti goveđim temeljcem, izmiješati, pustiti da sve se krčka na laganoj vatri, paziti da ne ispari sva tekućina.

5. Pripremiti 4 zdjelice (da bi ravnomjerno rasporedili), u svaku staviti pek. papir izrezan na kvadrate, sadržaj iz šerpe rasporediti u sva 4 pek. papira. Papir rukom stegnuti, zavrnuti malo i svezati koncem. Pek. papir staviti u tepsiju pa na njega staviti hadžijske ćevape, papir zavrnuti i uliti 1 šolju vode u tepsiju, te u zagrijanu rernu staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

Preporučujemo