Hrskav pečeni krompir do pola skuhan pa začinjen bijelim lukom i ruzmarinom, do kraja ispečen u rerni sa komadićima margarina (putera) odličan prilog uz sve vrste mesa i ribe.
Sastojci:
600 g krompira,
so,
2 čehna bijelog luka,
jedna grančiva ruzmarina,
50 g margarina.
Priprema:
1. Krompir ogulite i stavite u slanu vodu da se kuhaju desetak minuta. Do pola skuhan krompir dobro ocijedite pa svaki blago pritisnite gnječilicom za krompir, tako da malo pukne, a stvorit će se sitne pukotine u koje će ući začini.
2. Obložite tepsiju pek-papirom podmažite je sa malo ulja pa stavite pripremljen krompir. Krompir začinite sitno isječenim bijelim lukom, ruzmarinom i sa soli, a margarin isjecite na kockice i pospite ga po krompiru.
3. Ovako pripremljen krompir stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se peče oko 45 minuta ili do zlatno žute boje i hrskave teksture, na polovini pečenja krompir jednom promješajte.