Sastojci:
4 velika patlidžana,
2 glavice luka,
1 kg mljevenog mesa,
2 čehna bijelog luka,
brašno,
so,
biber,
2 jaja,
4 kašike milerama,
2 kašike paradajz pirea,
1,5 čaša vode.
Priprema:
1. Patlidžan očistite, izrežite na kriške i ostavite posoljen da malo odstoji.
2. Obrišite ga kuhinjskim papirom, uvaljajte u brašno i pecite u pouljenoj tepsiji u maksimalno zagrijanoj rerni 15-ak minuta s jedne i isto toliko s druge strane.
3. Sitno isjeckajte luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte meso, bijeli luk, paradajz pire i vodu te dinstajte dok ne bude gotovo.
4. U namašćenu tepsiju prvo poredajte sloj patlidžana pa sloj mesa i redajte dok ne potrošite smjesu. Pecite 20-ak minuta na 180 stepeni.
5. Umutite jaja i mileram te posolite i zalijte gotovu musaku.
Pecite još 20 minuta dok ne porumeni.