Kako namirnicama sačuvati svježinu

po Vasa kuharica

Problem bacanja hrane postaje još veći kada mu se pridruže svi brojevi, poput 165 milijardi dolara, koliko bačena hrana vrijedi, te troškovi uzgoja i distribucije. Kada se tome još doda i činjenica da hrana zauzima najviše prostora u odlagalištima smeća, a kad truhne, stvara stakleničke plinove, problem postaje uistinu jedan od onih koji bi trebao zanimati sve ljude.

Umjesto da liječimo, trebali bismo spriječiti – svaka osoba morala bi se potruditi da smanji bacanje hrane. Jedan od najlakših načina kako svako može pridonijeti je praktičnim produžavanjem vijeka trajanja svježih namirnica.

Umjesto da iz frižidera bacamo truhlo povrće, možemo pronaći zgodne načine kako iskoristiti sve što smo kupili. To je dobro za naš budžet, kao i za okoliš.

– Razne bobice mogu se očuvati sirćetom – treba ih samo oprati u posudi koju napunite sa tri čaše vode i jednom čašom sirćeta, zatim ih osušite i isperite pa ih stavite u plastičnu posudu obloženu papirom. Nemojte do kraja zatvoriti posudu da se unutra ne nakuplja vlaga.

– Odvojeno čuvanje krompira i luka produžit će tim namirnicama vijek trajanja. Najbolje ih je držati na mračnom mjestu na temperaturi između sedam i 12 Celzijevih stepeni.

– Nemojte držati paradajz u frižideru nego ga stavite u posudu obloženu papirom i držite ga daleko od svjetla na normalnoj sobnoj temperaturi.

Preporučujemo