Nacionalni specijalitet koji bi se mogao prevesti kao „kiselo pečenje“.
Sastojci za marinadu: 2 glavice luka, 2 veće mrkve, 1 velika prasa, 3 čehna bijelog luka, 2 velike grančice timijana, 2 male grančice ružmarina, 2 lista lovora, 8 bobica kleke, 6 cijelih klinčića, 10 zrna bibera, 2,5 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 600 ml crvenog vina, 240 ml crvenog vinskog octa, 250 ml vode.
Ostalo: 1,80 kg junetine (orah), 4 kašike brašna, 35 g grožđica, 85 g suhih keksa ili kolačića od đumbira, 1 kašika meda.
Priprema:
1. Pripremite marinadu: očistite i nasjeckajte povrće i začinsko bilje (bobice kleke zgnječite u mužaru, bijeli luk nasjeckajte, a grančice timijana i ružmarina te lovor ostavite cijele) pa ih stavite u veliki lonac s vinom, vinskom octom i vodom. Poklopite i zakuhajte pa kuhajte 10 minuta. Ugasite vatru i ostavite da se marinada potpuno ohladi.
2. Stavite meso u marinadu da ga potpuno prekrije i čvrsto poklopite. Ostavite da se marinira u frižideru najmanje četiri dana, najbolje sedam. Ako meso nije potpuno potopljeno u tekućinu, pečenje treba okrenuti jednom dnevno.
3. Meso izvadite, osušite papirnatim ručnicima i ocijedite tekućinu iz povrća.
4. Sačuvajte tekućinu i povrće. Zagrijte ulje pa ispecite meso kratko sa svih strana i izvadite ga, a u lonac stavite povrće na dvije kašike ulja pa pržite 5-7 minuta. Zatim umiješajte brašno, kuhajući smjesu minutu ili dvije. Dodajte tekućinu koju ste procijedili od povrtne marinade pa prokuhajte uz stalno miješanje da se ne naprave grudice.
5. Dodajte grožđice, med i mljevene kekse od đumbira. Meso vratite u lonac. Pustite da zakipi, smanjite vatru na nisku, poklopite i kuhajte oko 2 sata ili dok meso ne omekša. Što je duže meso bilo u marinadi to će se brže skuhati. Kad se skuha, ugasite vatru, izvadite meso na pladanj i ostavite da pet minuta da se odmara prije rezanja.
6. Za to vrijeme procijedite umak i vratite ga u lonac. Kušajte i dodajte još šećera, soli i bibera po želji. Prelijte umak preko narezanog mesa i odmah poslužite uz kuhani krumpir, spätzle ili knedle od hljeba.