Kriške od krompira s mljevenim mesom

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kg krompira,

500 grama mljevenog mesa,

2 glavice crnog luka,

nekoliko čehni bijelog luka,

1 veza peršuna,

1 šaka prezli,

2 kašike paradajza iz tube,

začini: so, biber, aleva paprika, cimet, 2-3 jaja.

Priprema:

1. Krompir oguliti i isjeći ga na tanke šnite po dužini ili širini, u zavisnosti od veličine krompira.

2. Mljeveno meso izmiješati sa sitno isjeckanim crnim i bijelim lukom, pa dodati ostale sastojke. Na kraju dodati 2-3 jaja da bi se dobila homogena masa, koju treba dobro izmiješati.

3. Uzeti krišku krompira, na nju staviti masu od mesa i rastanjiti je duž cijele šnite, pa poklopiti drugom šnitom krompira iste veličine i napraviti lijepo oblikovan sendvič od krompira i mesa.

4. Krajeve ovako spremljenih šnita umakati u smjesu za pohovanje i prezle. Pržiti na ulju: najprije na jakoj vatri, a zatim smanjiti vatru i pažljivo okretati šnite. Šnite se po želji mogu preliti sa malo kečapa.

 

 

 

Preporučujemo