KROMPIR – Hrskav izvana, a mekan iznutra

po Vasa kuharica

Za hrskavost pečenih wedgesa važno je koji krompir koristite, na kojoj temperaturi ga pečete, ali i što radite s njim prije nego što ga stavite u pećnicu. Iskusni kuhari tvrde da krompir treba oprati, narezati na željne komade pa staviti u vruću vodu na 10 minuta prije pečenja.

Vruća voda oslobađa dio škroba u krompiru i omogućava mu da upije vlagu što dovodi do hrskave površine i mekane unutrašnjosti. Obavezno zagrijte rernu na 200 stepeni prije pečenja te koristite samo krompire s velikim postotkom škrobi.

Sastojci za domaće wedgese:

1 kg brašnastog krompira,

3 kašike maslinova ulja,

2 čajne kašike bijelog luka u prahu,

2 kašičice luka u prahu,

kašičica soli,

biber po želji.

Priprema:

1. Operite krompire. Prerežite ih na pola po dužini. Svaku polovicu prerežite još na pola po dužini, pa svaku polovicu još jednom na pola.
2. Stavite krompire u veliku zdjelu i preko njih prelijte vruću vodu. Pustite da se namaču 10 minuta.
3. Ocijedite vodu i odstranite višak tekućine s krompira s papirnatim ručnikom. 4. Začinite krompire s uljem i začinima i sve dobro promiješajte dok svaki komadić nije upio mješavinu.
5. Stavite peći krompire u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni oko 30 minuta.
6. Preokrenite krompire nakon toga vremena i ponovo ih stavite u rernu na oko 25 minuta.

 

Preporučujemo