Ljetna čorba

po Vasa kuharica

Sastojci:

300 g kukuruza,

velika glavica crnog luka,

jedan krompir,

pola struka prase,

1 crvena paprika,

2 kašike celera isjeckanog na kocke,

kašika biljnog ulja,

2 kašike sitno isjeckanog peršuna,

1/4 kašičice soli,

biber po ukusu,

2 kašike brašna i

2 šolje mlijeka.

Priprema:

1. Ulje zagrijte u šerpi, dodajte celer, crni luk, papriku i propržite dvije minute. Dodajte kukuruz, krompir isječen na kocke, so i biber, pa nalijte 5 čaša vode od 2,5 dl. Ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu.

2. Kuhajte u pokrivenoj šerpi oko 10 minuta, da krompir i ostalo povrće omekša. U manju posudu sipajte pola šolje mlijeka, dodajte brašno i dobro umutite, pa polako to dodajte u šerpu s kuhanim povrćem, a zatim dodajte preostalo mlijeko i sitno isjeckanu prasu.
3. Kuhajte, neprestano miješajući, dok čorba ne provri i ne postane gusta. Na kraju pospite peršunom i servirajte toplo.

Preporučujemo