Sastojci:
300 g kukuruza,
velika glavica crnog luka,
jedan krompir,
pola struka prase,
1 crvena paprika,
2 kašike celera isjeckanog na kocke,
kašika biljnog ulja,
2 kašike sitno isjeckanog peršuna,
1/4 kašičice soli,
biber po ukusu,
2 kašike brašna i
2 šolje mlijeka.
Priprema:
1. Ulje zagrijte u šerpi, dodajte celer, crni luk, papriku i propržite dvije minute. Dodajte kukuruz, krompir isječen na kocke, so i biber, pa nalijte 5 čaša vode od 2,5 dl. Ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu.
2. Kuhajte u pokrivenoj šerpi oko 10 minuta, da krompir i ostalo povrće omekša. U manju posudu sipajte pola šolje mlijeka, dodajte brašno i dobro umutite, pa polako to dodajte u šerpu s kuhanim povrćem, a zatim dodajte preostalo mlijeko i sitno isjeckanu prasu.
3. Kuhajte, neprestano miješajući, dok čorba ne provri i ne postane gusta. Na kraju pospite peršunom i servirajte toplo.