Omiljeno povrće u svijetu svakako je krompir, posebno dok je mlad. Jednogodišnja zeljasta biljka danas je prisutna u svakom kutku planete, potiče iz Perua, a u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima prije četiri vijeka. Prženi, kuhani, pečeni, kao prilog ili dio salate mladi krompirići su jednako ukusni kako god ih pripremili.
Ako ste se ikada zapitali zbog čega su tako slatki, evo odgovora njihov šećer još nije postao skrob. Ono što ih čini neodoljivim je njihov ukus, kao i tanka hrskava kora. Ovo ukusno povrće se može naći u sezoni od aprila do jula. Kada birate mlade krompiriće, najbolje je da uzimate one koji su čvrsti i bez oštećenja.
Također, krompirići koji nisu oprani mogu duže da stoje, a da se ne pokvare.
Nije ih potrebno guliti, ali ako baš želite, to možete učiniti tako što ćete ih obrisati grubljom stranom sunđera ili žicom za pranje suđa.
Bogat je ugljenim hidratima i skrobom, pogodan je za dijete i one koji ne vole žitarice, budući da 100 g krompira zamjenjuje 40 g hljeba. Mladi krompir ne morate dugo da kuhate, pečete ili pržite kao stari, brzo se priprema, odlično se slaže sa aromatičnim začinima, lako se vari i može da bude glavno jelo ili prilog.