Sastojci:
1 kg patlidžana,
800 g mljevenog mesa,
2 glavice crvenog luka,
4-5 čehna bijelog luka,
5 paradajza,
200 g sira trapista,
maslinovo ulje,
malo brašna,
malo maslaca,
2 dl mlijeka,
so, biber,
muškatni oraščić,
suhi začin,
sok od paradajza.
Priprema:
- Patlidžan ogulite, isijecite na kolutove, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.
- Kolutove obrišite čistom salvetom i ispecite na roštilju ili u tavi s minimalno ulja.
- Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.
- Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne.
- Sir narendajte ili isijecite na tanke šnite. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte kolutove patlidžana, meso, oguljeno paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako dok ne utrošite sav material, a na vrhu neka bude patlidžan.
- Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo, pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u rernu da se sir rastopi.