Musaka od povrća

po Vasa kuharica

Sastojci (4 osobe):

 

1 kg krompira,

5 mrkvica,

1 tikvica,

brokula,

1,5 l mlijeka,

gustin,

suhi začin, so, biber,

parmezan,

muškatni oraščić,

2 čehna bijelog luka,

2 paradajza.

 

Priprema:

 

  1. Na vrućem maslacu popržite gustin,  tu smjesu dodajte u već prethodno zagrijano mlijeko (sa soli, biberom i muškatnim oraščićem). Miješajte dok ne dobijete finu kremastu smjesu.

 

2.Svaku očišćenu namirnicu (krompir, mrkvicu, brokulu i tikvicu), cijelu ili u komadima, treba pokuhati u slanoj vodi.

 

  1. Nakon kuhanja povrće ostavite nekoliko minuta da se ohladi, ukoliko je potrebno isijecite, pa složite u vatrostalnu posudu.

 

  1. Bešamel sos ravnomjerno prelijte preko povrća i na to dodajte naribani parmezan.

 

  1. Sve zajedno pecite na 200 stepeni, 30 minuta.

Preporučujemo