Sastojci:

300 g graška,

so,

biber,

maslinovo ulje,

1 glavica luka,

1 čehno bijelog luka,

1 mrkva, 1 celer,

povrtni temeljac,

kiselo vrhnje,

prepečene kockice hljeba.

 

Priprema:

 

  1. Zagrijte šerpu, dodajte maslinovo ulje i narezan luk. Dodajte naribanu mrkvu i nasjeckan celer pa dinstajte nekoliko minuta i pri kraju dodajte nasjeckani bijeli luk da ne bi izgorio.

 

  1. Dodajte vodu i temeljac (ukupno 800 ml) te ubacite grašak. Promiješajte i pustite da uzavre. Potom smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Začinite solju i biberom i maknite s vatre.

 

  1. Pričekajte da se supa malo ohladi pa je izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Uspite u tanjire, ddajte po želji kiselo vrhnje ili prepržene kockice hljeba.