Napravite šareni čips

po Vasa kuharica

Sastojci:

slatki krompir (batat),

grah,

repa,

celer,

cvekla,

mrkva i slično korjenasto povrće.

Priprema:

1. Možete sve namirnice ostaviti u komadu, pa ispeći u rerni dok ne omekšaju. Druga je mogućnost da ih sušite sirove, nakon što ste ih malo potopili u vruću vodu.

2. Narezati povrće na trake, odnosno štapiće i staviti u dehidrator.

3. Za razliku od kupovnih čipseva i krekera, koji sadrže pojačivače okusa i tjeraju vas da posegnete za još, ova grickalica bit će nešto tvrđa. Neke štapiće morat ćete držati malo u ustima dok ne omekšaju, pa žvakati, što će vas držati zauzetima, pa ćete tako unijeti vrlo malo kalorija.

4. Ako želite, korjenasto povrće možete narezati i na tanke kriške (najbolje pomoću nožića za guljenje), pa prodinstati na malo ulja i soli. Zatim staviti u aparat za dehidraciju i na niskoj temperaturi sušiti od 30 do 60 minuta. Tako sušeno treba pojesti odmah, a imat će slani okus kao i pravi čips.

Preporučujemo