Naš prijedlog: Kuhana teletina

po Vasa kuharica

Sastojci:

2 male glavice 2 klinčića,

1 lovorov list,

10 zrna bijelog bibera,

1 kašičica soli,

pola teleće glavuše,

1 teleći jezik,

500 g teleće lopatice,

4 male glavice luka,

2 kašike maslaca,

2 kašike brašna,

2-3 kašike vinskog sirćeta,

1-2 kašike šećera,

malo worcsterskog umaka.

Priprema:

1. Prokuhati 3 l vode. Glavice luka oguliti, zabosti u svaku po klinčić i prokuhati u vodi s lovorovim listom, zrnjem bibera i solju. U vrelu vodu stavimo teleću glavušu, jezik i meso pa kuhamo sat i po. Skidati pjenu, zatim poklopimo lonac ostavljajući otvor za odušak pare.

2. Glavice luka ogulimo i narežemo na kockice. Maslac rastopimo i na njemu staklasto popržimo kockice luka. Pospemo brašnom i miješajući svijetlosmeđe zapržimo; malo-pomalo dolijemo tri četvrtine litra juhe od mesa.

3. Umak kuhamo na blagoj vatri 10 do 15 minuta. Skinemo meso s teleće glave. Jezik ogulimo i narežemo na kriške. Ostatak mesa narežemo na kocke.

4. Umak začinimo slatko-kiselim sirćetom, šećerom i worcesterskim umakom. Kriške jezika i kocke mesa stavimo u umak i u njemu ih još jednom ugrijemo.

 

Preporučujemo