Sastojci:
2 male glavice 2 klinčića,
1 lovorov list,
10 zrna bijelog bibera,
1 kašičica soli,
pola teleće glavuše,
1 teleći jezik,
500 g teleće lopatice,
4 male glavice luka,
2 kašike maslaca,
2 kašike brašna,
2-3 kašike vinskog sirćeta,
1-2 kašike šećera,
malo worcsterskog umaka.
Priprema:
1. Prokuhati 3 l vode. Glavice luka oguliti, zabosti u svaku po klinčić i prokuhati u vodi s lovorovim listom, zrnjem bibera i solju. U vrelu vodu stavimo teleću glavušu, jezik i meso pa kuhamo sat i po. Skidati pjenu, zatim poklopimo lonac ostavljajući otvor za odušak pare.
2. Glavice luka ogulimo i narežemo na kockice. Maslac rastopimo i na njemu staklasto popržimo kockice luka. Pospemo brašnom i miješajući svijetlosmeđe zapržimo; malo-pomalo dolijemo tri četvrtine litra juhe od mesa.
3. Umak kuhamo na blagoj vatri 10 do 15 minuta. Skinemo meso s teleće glave. Jezik ogulimo i narežemo na kriške. Ostatak mesa narežemo na kocke.
4. Umak začinimo slatko-kiselim sirćetom, šećerom i worcesterskim umakom. Kriške jezika i kocke mesa stavimo u umak i u njemu ih još jednom ugrijemo.