Sastojci: 10 kg zrelog paradajza, 4 glavice crnog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 5-6 ljutih papričica, 3-4 babure, 2 veće veze celerovog lišća, 2-3 kašike morske soli, na vrh noža konzervansa.
Priprema:
1. Paradajz dobro oprati pa ga ili ispasirati ili samljeti na mašini koja odvaja ljusku i sjemenje. Staviti sok u šerpu, dodati očišćen i isječen crni luk, bijeli luk, ko ne voli, ne mora, obje vrste paprika i vezu celera.
2. Kuhati dok ne provri, a onda smanjiti vatru, miješati dok sva pjena ne nestane. Kuhati oko sat ili nešto više. Izvaditi papriku, luk i celer i kuhati do željene gustine, 10-tak minuta pred kraj dodati konzervans.
3. Vrući sok sipati u zagrijane flaše, povezati i ušuškati ih u deke, ostaviti ih tako 2 dana. Odložiti ih na tamno i hladno mjesto.