Orijentalna musaka

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kg patlidžana,

800 g mljevenog mesa,

2 glavice crvenog luka,

4-5 čehna bijelog luka,

5 paradajza,

200 g sira trapist,

maslinovo ulje,

malo brašna,

malo maslaca,

2 dl mlijeka,

so,

biber,

muškatni oraščić,

začinske trave,

malo soka od paradajza.

Priprema:

1. Patlidžan ogulite (drvenim ili plastičnim nožem – da ne potamni), isijecite ga na kolutove 5 mm širine, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.

2. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju ili na teflonu s minimumom ulja.

3. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crni luk, dodajte meso, začinite po želji (so, biber, ruzmarin, bosiljak, mažuran i sl.), zalijte vodom ili supom od kocke i dinstajte oko 15 minuta.

4. Na polovini dinstanja dodajte sitno isjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Paradajz poparite vrelom vodom, ogulite i isijecite na kolutove ili kocke. Od 2 kašike putera, ili margarina i 1 kašike brašna napravite zapršku, dodajte oko 2 dl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškatnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne zgusne (ne smije da bude zgrudvano).

5. Zatim sir narendajte ili isijecite na tanke šnite. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, oguljeno paradajz, bijeli (bešamel) sos, rendani sir i tako sve dok ne utrošite sav materijal (malo rendanog sira se ostavi na stranu). Na vrh treba da dođe patlidžan.

6. Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo (patlidžan na vrhu dobije lijepu zlatnu boju), pospite preostalim sirom i vratite na još 5 minuta u pećnicu da se sir rastopi.

Preporučujemo