Pesto alla genovese je ukusan umak koji se priprema od bosiljka, pinjola, tvrdog sira, maslinova ulja i bijelog luka. Pasta alla genovese je, pak, tradicionalno jelo na sjeveru Italije koje podrazumijeva posluživanje tjestenine u sočnom umaku na bazi junetine i luka.
Sastojci: 1 kg luka, 500 g junećeg vrata narezanog na kocke, 100 ml bijelog vina, 1 manja mrkva, 1 manja stapka celera, 1 kašika koncentrata rajčice, 1-2 čehna bijelog luka, lovorov list, so i biber, po želji naribani parmezan ili pecorino, po želji svježi peršun za posluživanje.
Priprema:
1. Na masnoći prepirjajte kockice junetine dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Za to će vam biti potrebno oko 10 minuta. Posolite i pobiberite po želji.
2. Izvadite meso i stavite ga sa strane. U istom loncu prepirjajte trećinu nasjeckanog luka, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet do deset minuta.
3. Ubacite nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko jedne minute. Ubacite koncentrat rajčice i dobro promiješajte s ostalim povrćem.
4. Deglazirajte lonac s bijelim vinom. Vratite junetinu u lonac zajedno s ostatkom nasjeckanog luka. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno tako na umjerenoj temperaturi oko pola sata.
5. Nakon pola sata otklopite lonac i provjerite situaciju. Luk bi dotad trebao otpustiti dosta tekućine.
6. Ubacite lovorov list, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko dva do tri sata uz povremeno miješanje svakih 15 do 30 minuta dok se meso ne počne „raspadati“ na sam dodir.
7. Poslužite toplo s tjesteninom po želji, naribanim tvrdim sirom i svježim peršunom.