Sastojci:
1,5 kg janjetine s kostima,
2 luka,
malo ruzmarina,
2 limuna,
4 čehna bijelog luka,
4 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 160 stepeni. Luk ogulite i narežite na četvrtine. Ruzmarin sitno nasjeckajte, a limunu naribajte koricu te iscijedite sok. Bijeli luk ogulite pa ga izgnječite.
- Od ruzmarina, limunovog soka i korice te bijelog luka i maslinovog ulja napravite pastu. Njom natrljajte meso koje ste prije toga na gornjoj strani nekoliko puta zarezali nožem.
- U nauljenu posudu za pečenje rasporedite luk, dodajte polovice limuna koje su ostale nakon cijeđenja pa na to stavite meso.
- Pecite 1 sat, potom podlijte s malo vode I pecite još 3 sata kako bi meso sasvim omekšalo i doslovno padalo s kosti.
- Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta prije rezanja i posluživanja.