Sastojci:
400 g pilećeg filea,
2 kašike maslaca,
1 luk (sitno nasjeckan),
2 čehna bijelog luka,
3 mrkve,
2 krompira,
pileći temeljac,
1 čaša mlijeka,
4 kašike brašna,
so i biber.
Priprema:
1. U slanoj vodi prokuhati pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice. Kada je kuhano izvaditi filete i sačuvati temeljac.
2. U posebnoj posudi zagrijati maslac i dodati sitno narezani luk. Dinstati na laganoj vatri dok ne omekša, potom dodati sitno narezanu mrkvu i zgnječeni bijeli luk. Dodati so i dinstati uz stalno miješanje na laganoj vatri oko 3-4 minute.
3. Potom dodati pileći temeljac i sitno narezani krompir. Kuhati na laganoj vatri oko 15-20 minuta.
4. U posudi dobro pomiješati mlijeko i brašno i dodati u juhu zajedeno sa kuhanim pilećim prsima. Kuhati na laganoj vatri dok se ne postigne željena gustoća.
5. Dodati biber i još soli ukoliko je potrebno. Također po želji možete supu skroz izmiksati sa štapnim mikserom te dodati i malo vrhnja za kuhanje.