Pileća krem supa za hladne dane

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 g pilećeg filea,

2 kašike maslaca,

1 luk (sitno nasjeckan),

2 čehna bijelog luka,

3 mrkve,

2 krompira,

pileći temeljac,

1 čaša mlijeka,

4 kašike brašna,

so i biber.

Priprema:

1. U slanoj vodi prokuhati pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice. Kada je kuhano izvaditi filete i sačuvati temeljac.

2. U posebnoj posudi zagrijati maslac i dodati sitno narezani luk. Dinstati na laganoj vatri dok ne omekša, potom dodati sitno narezanu mrkvu i zgnječeni bijeli luk. Dodati so i dinstati uz stalno miješanje na laganoj vatri oko 3-4 minute.

3. Potom dodati pileći temeljac i sitno narezani krompir. Kuhati na laganoj vatri oko 15-20 minuta.

4. U posudi dobro pomiješati mlijeko i brašno i dodati u juhu zajedeno sa kuhanim pilećim prsima. Kuhati na laganoj vatri dok se ne postigne željena gustoća.

5. Dodati biber i još soli ukoliko je potrebno. Također po želji možete supu skroz izmiksati sa štapnim mikserom te dodati i malo vrhnja za kuhanje.

 

 

Preporučujemo