Mesni temeljac je savršeni sastojak za produbljivanje okusa različitim jelima – od juha i variva do umaka, rižota i gulaša. Najfiniji je onaj temeljac koji se priprema od kostiju i satima krčka na štednjaku. Upravo je goveđi temeljac, zajedno s miso pastom i smeđim šampinjonima trik sastojak koji će transformirati okuse povrtnog gulaša u slasno jelo koji ima okus po junetini.
Sastojci: 450 g šampinjona, 4 krompira, 4 mrkve, 4 stapke celera, 2 kašike goveđeg temeljca u pasti, 2 kašike žute miso paste, 2 kašike brašna, 2 kašike ulja, 2 kašike maslaca, 1,75 l vode, 1 veći luk, 1 kašika koncentrata rajčice, 1 lovorov list, 1 kašičica umaka Worcestershire, 1 kašičica bijelog luka u prahu, pola kašičice sušenog ružmarina, pola kašičice sušenog timijana, so, biber po želji.
Priprema:
1. Pomiješajte maslac i biljno ulje te ih zagrijte na srednje jakoj temperaturi u loncu. Kada se maslac rastopi dodajte nasjeckane šampinjone i dobro posolite. Pirjajte sve dok gljive ne potamne. Za to će vam biti potrebno pet do šest minuta.
2. Dodajte nasjeckani luk, smanjite temperaturu i pirjajte ga oko pet minuta dok ne omekša.
3. Dodajte koncentrat rajčice i brašno i dobro promiješajte. Kuhajte sve zajedno oko dvije do tri minute. Podlijte s vodom, pojačajte temperaturu i pustite da tekućina zavrije.
4. Umiješajte miso pastu, goveđi temeljac i umak Worcestershire. Dodajte lovorov list i začinite s bijlim lukom u prahu, soli i biberom, timijanom te ružmarinom.
5. Kada gulaš zavrije dodajte mrkvu i celer nasjeckane na manje komade. Kuhajte sve zajedno oko pola sata. Probajte gulaš i podesite slanost jela.
6. Dodajte krompir narezan na manje kocke i kuhajte sve zajedno još pola sata dok se krumpir termički ne obradi do kraja, a gulaš ne zgusne.