Sastojci:
Začinjeni luk:
4 glavice luka,
2 dcl crnog vina,
3 kašike tamnog vinskog sirćeta,
2 kašike likera od crne ribizle,
malo cimeta i
svježe naribanog muškatnog oraščića.
Za pečenje:
1 teleći kare težak 80 dkg (izvagan bez kosti),
4 krompira,
1 glavica bijelog luka,
1 grančica ruzmarina,
3 kašike ulja,
so,
biber.
Priprema:
1. Oguljeni luk narezati na rezance i pržiti s kašikom ulja da postane staklast. Posuti šećerom i miješati da se karamelizira. Zaliti vinom, sirćetom i likerom. Miješati da se karamel otopi. Dodati so, biber, cimet i oraščić. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati da ispari sva tekućina.
2. U međuvremenu oprati i obrisati meso, staviti u pleh i zaliti uljem. Pobiberiti. Na meso staviti oguljene česne bijelog luka i ruzmarin. Peći 20 minuta u rerni na 180 stepeni.
3. Oguliti krompir, narezati na kriščice i oprati. Poslagati oko mesa. Posoliti i pobiberiti. Dodati 1/2 dcl vode i peći 30 minuta. Posoliti meso pa peći još pet minuta. Dok se peče, povremeno zalijevati vrelom vodom ili sokom pa meso povremeno okrenuti. Poslužiti sa pripremljenim lukom.