Preporuka: Napravite gulaš na satrinski način

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g junetine,

2 velika crvena luka,

1 mrkva,

3 čehna bijelog luka,

1 kašika ulja,

1 dcl bijeloga vina,

1 list lovora,

300 g krompira,

2 kašičice crvene mljevene slatke paprike,

svježe mljeveni biber,

malo peršuna,

so.

Priprema:

1. Meso oprati i dobro posušiti. Izrezati ga na srednje velike kocke od oko 2-3 cm, začiniti ga sa soli i biberom, dobro izmiješati i ostaviti da malo odstoji.
2. Isjeckati crveni i bijeli luk i staviti u posudu na zagrijanu mast. Pustiti da luk omekša.
3. Mrkvu izrezati na tanke kolutiće i dodati luku. Sve zajedno dinstati oko 5-10 minuta, dok luk ne povene i ne postane staklast.
4. Pojačati temperaturu, dodati meso u luk i mrkvu. Tijekom dinstanja meso će pustiti svoje sokove. Nastaviti miješati i dinstati dok ne ukuha sva tekućina koju meso pusti.
5. Dodati vino i pustiti da se krčka na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok ne ispari sav alkohol, a zatim dodati mljevenu papriku i list lovora.
6. Miješati i dolijevati pomalo vode da se sve zajedno krčka na laganoj temperaturi. Vode uvijek treba biti u visini prst-dva preko mesa. Nakon 40-ak minuta izvaditi list lovora.
7. Dodati krumpire u meso, koje ste prethodno oprali, ogulili i izrezali na veće kriške. Doliti vode toliko da može prekriti krumpire. Ostaviti da se sve zajedno kuha na laganoj vatri, prema potrebi dolijevati vode, uz povremeno miješanje.
8. Kada su se krumpiri skuhali a meso omekšalo, vilicom zgnječiti nekoliko krumpira, kojim će se dobiti gustoća variva.
9. Do kraja začiniti, dodajući peršin, sol i biber prema želji i kuhati još 10-ak minuta.

Preporučujemo