Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja,
2 veća patlidžana,
1 veći luk,
2 čehna bijelog luka,
1 kašičica origana,
30 g parmezana,
150 g prezli,
400 ml soka od paradajza,
svjež bosiljak,
so, biber.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 180 stepeni, a u tavi zagrijte ulje.
- Patlidžan prepolovite po dužini pa nožem izvadite meso iz sredine. To meso popržite na ulju zajedno s isjeckanim crnim i bijelim lukom. Sve pospite origanom.
- Izdubljene dijelove patlidžana posolite i ostavite 15 minuta. Nakon toga odstranite vodu koju je pustio.
- Dinstanom mješavinom napunite udubljenja u patlidžanu pa preko toga pospite prezle i parmezan. Stavite u vatrostalnu zdjelu. Sve prelijte sokom od paradajza s malo origana i pecite u rerni oko 30 minuta.