Savjeti: Mini kuharski prečaci

po Vasa kuharica

Prije nego što počnete kuhati, upalite rernu ilišporet te ugrijte vodu u šerpi, savjetuje američki autor brojnih kuharica Mark Bittman.

– Obično najprije treba prepržiti bijeli luk ili luk. Kratko izmiksajte luk u multipraktiku,0 pazeći da se ne pretvori u kašu. Bijeli luk stavite u zdjelicu, poklopite i protresite kao da mućkate koktel – pojašnjava on.

Evo još nekih savjeta za bržu prirpemu hrane:.

– Kako biste uštedjeli vrijeme na dinstanju luka, pospite ga sodom bikarbonom, zahvaljujući kojoj će brže postati staklast. Soda bikarbona ubrzat će kuhanje i leblebije te graha. Nakon kuhanja isperite ih pod mlazom vode i nastavite s pripremom. Kuhani krompir najbrže ćete oguliti ako ga stavite u vodu s ledom, ostavite nekoliko trenutaka pa ga ogulite pod prstima.

– Ako niste vješti u brzom sjeckanju; začine, prasu ili blitvu najbrže je narezati kuhinjskim makazama.

– Ako vam za pripremu kolača trebaju jaja sobne temperature, jaja iz frižidera brzo ćete ugrijati ako ih stavite u zdjelu tople vode i ostavite da stoje pet minuta.

– Kupite duguljasti hljeb i umjesto više sendviča napravite samo jedan. Nakon što ste ga napunili mesom, povrćem i omiljenimsosom, narežite ga na onoliko komada koliko trebate.

– Velikim i debelim komadima hrane treba dugo da se skuhaju, pa režite na što manje komade.

– Limun, narandžu ili suho meso zamrznite. Lakše će se rezati i rendati pa ćete uštedjeti na vremenu.

– Ada prirpemate mesne okruglice, najviše vremena oduzima njihovo valjanje, a to riješite jednostavno – nemojte ih valjati. Pomoću dviju kapike uzmite malu količinu smjese i stavite u tavu. Možda neće izgledati savršeno, ali bit će slasne i brzo gotove. S viškom mesnih okruglica možete napraviti i sendviče s povrćem.

Preporučujemo