Savjeti: Na koje načine možete pripremiti krompir

po Vasa kuharica

Krompir je skoro nezamjenjiva namirnica, jer se slaže sa mnogim jelima. Predlažemo vam devet načina kako da ga pripremite.

1. Pečeni – Kod ovakve pripreme najvažnije je da ima dovoljno mjesta u tepsiji jer se, inače, neće moći zapeći pa nećete dobiti fini, hrskavi okus. Pazite i da krompiri budu iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekli.

2. Prženi – Ako pržite krompir na malo ulja, možete dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje. Jedino je važno da koristite pravo ulje. Ali, maslinovo nije dobar izbor jer se ne smije zagrijavati do visokih temperatura za prženje.

3. Kuhani – Najbolje je kada ga možete kuhati u kori, a viljuškom provjeravajte je li gotov. Ubodite ga do sredine da biste provjerili je li kuhan. Vodu nemojte previše zasoliti, jer krompir odlično upija slanoću.

4. Zapečeni – Ovaj tip krompira uvijek je fin, jer je kremast zbog maslaca i vrhnja. Narežite ga na tanke kriškice, jer će tako biti sočniji.

5. Krofna krompir – Prave se od slatkog krompira koji se izreže u obliku krofni, izbode viljuškom i kuha deset minuta u mikrovalnoj rerni na najjačoj temperaturi.

6. Narendani – Od narendanog krompira možete praviti pljeskavice koje su idealan prilog jelima.

7. Variva – Krompir je nezaobilazan u raznim gulašima i varivima. Kod pripreme samo pazite da ga ne prekuhate, jer će se raspadati.

8. Pomfrit – Ovo je mnogima najukusniji, ali je i najnezdraviji način pripreme krompira. Ako sami pripremate krompir, prije rezanja neka odstoji pola sata u vodi da otpusti višak škroba. Nakon prženja, stavite ga na papirnu salvetu da upije višak ulja.

9. Pire – Lako ga je napraviti, a postoji mnogo varijanti pripreme. Možete prepržiti kolutiće luka pa preliti po vrhu, dodati malo peršuna ili u njega umiješati malo mlijeka i maslaca.

Preporučujemo