Supa od crnog luka

po Vasa kuharica

Sastojci:

50 g putera,

1 kg sjeckanog crnog luka,

1 kašika smeđeg šećera,

4 čehna bijelog luka,

2 kašike brašna,

250 ml bijelog vina,

1,3 l goveđeg bujona,

4 kriške tostiranog hljeba,

140 g rendanog tvrdog sira.

Priprema:

1. Istopite puter na tihoj vatri i dodajte crni luk. Lagano miješajte 10 minuta, potom dodajte šećer i dinstajte još 15 minuta uz miješanje.

2. Dodajte bijeli luk, prodinstajte još 5 minuta, ubacite brašno i dobro promiješajte. Pojačajte temperaturu i miješajte dok sipate bujon i vino. Kuhajte poklopljeno 15-20 minuta.

3. Na supu stavite hljeb s narendanim, istopljenim sirom i služite.

Preporučujemo