Sastojci: 2 glavice crvenog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 paprika, 4 čehna bijelog luka, 125 g obarene leće, 600 ml vode, lovorov list, so, biber.
Priprema:
1. U tavu uspite ulje, stavite luk i svježu ili zamrznutu crvenu papriku kojoj su odstranjene sjemenke. Dinstajte 30 minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Dodajte bijeli luk i kuhajte narednih deset minuta. Ostavite na stranu da se ohladi.
2. U međuvremenu, u šerpu stavite vodu s dva lovorova lista i dodajte leću. Pustite da provri, a zatim neka se lagano kuha 15 minuta, ili dok zrna leće ne postanu mekana. Kada je kuhano skinite sa šporeta i izvadite listove lovora.
3. Skinite kožicu sa paprike, bijelom luku odstranite ljusku, a zatim sjedinite papriku, luk i bijeli luk sa lećom i tečnošću u kojoj se kuhala.
4. Sve uspite u blender, kako biste dobili kremastu masu. Posolite je i dodajte biber.