Teleće pečenje s povrćem za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kg teleće plećke,

so,

biber,

150 ml suncokretovog ulja,

200 g krompira,

mladi luk,

1 kašika brašna,

1 dl teleće juhe,

1 grančica ruzmarina.

Priprema:

1. Meso odvojite od kosti, raširite ga na dasci i dobro istucite batom s unutrašnje strane. Posolite, pobiberite i savijte u roladu te povežite špagom.

2. Ovako pripremljeno meso spustite u zagrijano ulje i pržite oko pola sata okrećući ga da porumeni sa svih strana.

3. Dodajte oguljeni i oprani krompir i luk narezan na kolutove koji ste prepržili na maslacu.

4. Posolite, pobiberite i pospite ruzmarinom te stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stepeni te pecite dok meso ne omekša. Povremeno ga prelijevajte sokom.

5. Prije nego što ćete poslužiti meso, umiješajte brašno razmučeno s juhom, zagrabite kuhačom po dnu posude da se skine zapečeni sok pa vratite jelo u pećnicu još desetak minuta.

6. Narezano meso poslužite s umakom od pečenja.

Preporučujemo