Sastojci:

500 g teletine bez kosti,
2 glavice luka,
3 čehna bijelog luka,
250 g svježih šampinjona,
50 g badema,
3 mandarine,
250 ml povrtnog temeljca,
1 kašika smeđeg šećera,
so, biber, kajenski biber,
50 g maslaca,
1 kašika glatkog brašna,
350 g batata,
300 ml suncokretovog ulja.

 

Priprema:

 

  1. Batom svaki komad mesa istucite s jedne i druge strane. Meso začinite solju i biberom.

 

  1. U dublju tavu stavite maslac na srednje jaku vatru pa na zagrijanu masnoću stavite meso te ga zapecite s obje strane. Na pečeno meso stavite na krupnije trakice narezan luk i prepržite ga zajedno s mesom, zatim dodajte bijeli luk i kratko popržite. Tek tada dodajte temeljac i sok od mandarina i pustite da se lagano kuhaju oko pola sata.

 

  1. Tada dodajte očišćene šampinjone, sitno nasjeckane bademe i kašiku smeđeg šećera. Sve još na laganoj vatri kuhajte oko 20 minuta. Vodite brigu da je meso konstantno u umaku, a ako želite više umaka, dodajte još temeljca. Ako želite gušći umak, dodajte kašiku glatkog brašna. Prilikom serviranja uz meso dodajte svježe očišćene mandarine.