Sastojci:

dvije kašike maslinovog ulja,

veći luk,

dva čehna bijelog luka,

četiri veća krompira,

dvije prase,

1,5 kocki supe od povrća,

lovorov list,

100 ml vrhnja za kuhanje.

 

Priprema:

 

  1. Sitno isjeckajte crni i bijeli luk. Krompir ogulite i isijecite na kockice, prasu prepolovite po dužini, dobro operite i isitnite. Kocku za supu rastvorite u litru tople vode.

 

  1. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite crni i bijeli luk. Dodajte prasu i krompir, zajedno s listom lovora, nalijte s oko dva decilitra supe i pustite da proključa. Dodajte ostatak supe i krčkajte na srednjoj vatri dvadesetak minuta, dok krompir potpuno ne omekša.
  2. Izvadite lovor, prebacite čorbu u blender i usitnite dok ne postane glatka i gusta. Vratite u posudu u kojoj se kuhala, dodajte pavlaku i pustite da se krčka još pet minuta.