Ukusni pileći paprikaš s domaćim rezancima

po Vasa kuharica

Sastojci:

3 „Ovako“ svježa batka-karabatka

3 glavice luka

1,5 l vode

200 ml paradajz sosa

2 mljevene slatke crvene paprike

1 mljevene ljute crvene paprike

1 kašika soli

domaći rezanci:

300 g brašna

3 jaja

malo soli

Priprema:

U veliku šerpu na dno staviti sitno isjeckan luk, preko poredati meso i sve preliti sa oko 1,5 l vode. Kad voda proključa staviti paradajz sos, ljutu i slatku papriku, te so. Ne treba miješati kašiko, već malo prodrmati šerpu. Pustiti da kuha oko sat vremena na jačoj vatri uz povremeno „drmuskanje“ šerpe.

Dok se priprema paprikaš, zamijesite tijesto za rezance. U brašno dodajte jaja i so, i zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da odmori oko 15 minuta, pa ga podijelite na dva jednaka dijela. Ako imate mašinu za tijesto istanjite ga na najtanje, a možete to uraditi i ručno. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto oklagijom na najtanje, pazeći da ne „puca“. Zatim, oštrim nožem sijecite rezance i kuhajte ih u proključaloj i slanoj vodi oko 5 minuta.

Skuhane rezance možete dodati u šerpu sa paprikašem, ili ih servirati posebno u tanjure, pa po njima dodati komad mesa i ukusni umak.

Preporučujemo