Sastojci:

1 kg patlidžana,

800 g mljevenog mesa,

2 glavice crvenog luka,

5 čehni bijelog luka,

5 paradajza,

200 g sira trapista,

maslinovo ulje,

malo brašna,

2 dcl mlijeka,

malo maslaca,

so,

biber,

muškantni oraščić,

začinska trava,

malo soka od paradajza.

Priprema:

1. Patlidžan ogulite, isijecite ga na kolutove, posolite i ostavite pola sata da pusti vodu.
2. Poslije toga, kolutove obrišite čistim ubrusom i ispecite na roštilju sa malo ulja. Na maslinovom ulju propržite sitno sjeckani crveni luk, dodajte meso, začine po želji, zalijte vodom i dinstajte 15 minuta.
3. Na polovini dinstanja dodajte sitno sjeckani bijeli luk. Od 2 kašike maslaca i jedne kašike brašna napravite zapršku, dodajte 2 dcl toplog mlijeka, posolite, pobiberite i dodajte malo muškantnog oraščića. Miješajte kašikom dok se ne stisne. Zatim sir narendajte na tanke kriške.
4. Veću vatrostalnu posudu premažite uljem i redajte sastojke – kolutove patlidžana, meso, oguljeni paradajz, bijeli sos, narendani sir i tako sve dok ne potrošite sav matrijal. Na vrh treba da dođe patlidžan.
5. Preko svega prelijte malo soka od paradajza i stavote u prethodno zagrijanu rernu. Kada je gotovo pospite preosralim sirom i vratite na još pet minuta u rernu da se sir istopi.