Sastojci:
1 kg janjećeg mesa s plećke, isječenog na kocke,
glavica crnog luka,
4 paradajza,
pola kandiranog limuna,
2 čehna bijelog luka,
12 suhih smokava,
2 manja plava patlidžana,
4 kašike maslinovog ulja,
2 grančice svježeg timijana,
kašičica kumina,
so
i biber.
Priprema:
1. Meso posolite i pobiberite pa pospite kuminom i timijanom.
2. U šerpi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i ispržite meso 5-7 minuta. Dodajte isjeckan crni luk, krupno narezan paradajz, sitno isjeckanu koru kandiranog limuna, izgnječeni bijeli luk i smokve. Prelijte čašom vode, zagrijte do ključanja, pa smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 40 minuta.
3. Operite i obrišite oba patlidžana, isijecite ih na četvrtine, dodajte u šerpu i kuhajte još oko 40 minuta, dok meso sasvim ne omekša.
4. Po potrebi dodajte so i biber, pospite timijanom i poslužite sa bulgurom.