Sastojci:

 

1 kg janjećeg mesa s plećke,

isječenog na kocke,

glavica crnog luka,

4 paradajza,

pola kandiranog limuna,

2 čehna bijelog luka,

12 suhih smokava,

2 manja plava patlidžana,

4 kašike maslinovog ulja,

2 grančice svježeg timijana,

kašičica kumina,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Meso posolite i pobiberite pa pospite kuminom i timijanom.

 

  1. U šerpi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i ispržite meso 5-7 minuta. Dodajte isjeckan crni luk, krupno narezan paradajz, sitno isjeckanu koru kandiranog limuna, izgnječeni bijeli luk i smokve. Prelijte čašom vode, zagrijte do ključanja, pa smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 40 minuta.

 

  1. Operite i obrišite oba patlidžana, isijecite ih na četvrtine, dodajte u šerpu i kuhajte još oko 40 minuta, dok meso sasvim ne omekša.

 

  1. Po potrebi dodajte so i biber, pospite timijanom i poslužite sa bulgurom.