Sastojci:
4 šolje očišćene i nasjeckane bundeve,
1 veliki batat,
1 veliki luk,
1 zelena jabuka,
6 šolja jušnog temeljca,
1 kašičica maslinovog ulja.
Priprema:
1. Očistite i nasjeckajte luk na komadiće te ga stavite sa strane. Operite i narežite jabuku na manje kriške. U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk u jabuku. Dinstajte na srednje jakoj vatri, sve dok jabuka i luk ne omekšaju.
2. Dok se jabuka i luk kuhaju, najseckajte bundevu i batat na komadiće. Ubacite sve to u lonac, promiješajte te zatim dodajte jušni temeljac. Ostavite neka se kuha sve dok povrće posve ne omekša (oko 25 minuta).
3. Kada se povrće skuha, štapnim mikserom ili samo običnom pjenjačom usitnite povrće, dobro promiješajte i za nekoliko sekundi ćete dobiti ukusnu gustu juhu.