Svi ste čuli za nekakvu činjenicu o hrani, za koju ste, i ne provjerivši, povjerovali da je istinita. Kad je riječ o hrani, postoji mnogo mitova i zabluda koje su s vremenom postale općeprihvaćene, a mi vam donosimo nekoliko takvih!
Vitamin C sprječava prehladu
Istraživanja su pokazala da vitamin C u pravilu ne štiti od prehlade, ali može pomoći osobama koje su izložene ekstremnim tjelesnim naporima. Studija iz 2019. pokazala je kako je pomogla suzbiti stres u tijelu kod svih onih koji su je uzeli prije vježbanja, tako da, ako se spremate na neki ekstremni napor, razmislite o vitaminu C.
Celer ima negativne kalorije
Mit je kako jedenjem celera trošite više kalorija nego što ih on sadrži, što je nedvojbeno dokazalo istraživanje klinike Mayo. Ipak, treba reći kako s desetak kalorija po obroku, koliko dobijete unosom celera, ta hrana predstavlja odličan izbor za održavanje zdravlja. Također, ako planirate gubiti kilograme, navalite na taj celer…
Sirove mrkve imaju veću nutritivnu vrijednost od kuhanih
Upravo suprotno, antioksidansi se mogu „poboljšati“ ako se povrće kuha. Studija objavljena 2008. pokazala je kako kuhanje mrkve zapravo povećava njezinu hranjivu vrijednost. Ono je dovelo do porasta karotenoida (antioksidans) za 14 posto, dok su druge metode kuhanja, posebno prženje – smanjile njegovu vrijednost.
Uvijek prije pripreme piletine skinite kožu
Prisutnost kože kod peradi može povećati njenu kalorijsku vrijednost za 25 do 30 posto. Međutim, koža se može lako ukloniti i nakon kuhanja. Pečenje, roštiljanje ili kuhanje peradi s netaknutom kožom pomaže očuvanju prirodnih sokova i sprječava isušivanje. Ako želite zdravo, najbolje je pripremiti piletinu s kožicom te je prije posluživanja skinuti, samo tko bi se htio tek tako odreći fine kožice…
Izbjegavajte jaja zbog holesterola
Jaja su, nažalost, nekad neopravdano, stigla na zao glas. Ipak, prije dvije godine istraživanjem je otkriveno kako jaja zapravo ne doprinose visokom holesterolu. Ona su izvor mnogih hranjivih sastojaka, uključujući cink i željezo, lutein, vitamin D… Naravno, to ne znači da trebate pretjerivati i svaki dan „smlaviti“ tucet…
Margarin ima manje kalorija od maslaca
Maslac i margarin imaju otprilike jednaku količinu kalorija. No iako je margarin, izrađen od biljnih ulja, napravljen kao zdravija alternativa maslacu, neki su margarini zapravo nezdraviji jer sadrže transmasti koje imaju štetan učinak na holesterol i zdravlje srca.